4 ELEMENTA

4 ELEMENTA

U Chestnut Ridge Park u Buffalu, New York , ne samo da mogu uživati u prelepom pejzažu i prirodi ovog prostora, već mogu videti i zanimljivi prirodni fenomen u jednom od vodopada: Večni plamen (Eternal Flame Falls). Unutar male pećine iza vodopada može se videti vatra kako gori cele godine. Neki kažu da plamen gori hiljadama godinama unazad godinaunazad


                                                                                                                Ovaj prirodni fenomen je posledica curenja metana, gasa koji izlazi na površinu. U nekom trenutku, neko ga je zapalio i od tada gori gotovo sve vreme. Buffalo nije jedino mesto na svetu gde se ovakve stvari dešavaju. U tuskoj (planina Climaera) i “Vrata Pakla” u Turkmenistanu, takodje postoje večni plamenovi koji gore jačim intenzitetom.
ALI U Buffalu JE JEDINO MESTU U SVETU GDE SU NA JEDNOM MESTU 4 ELEMENTA

VATRA ZEMLJA VAZDUH VODA




Četiri osnovna elementa u grčkoj misli jesu vatra, zemlja, vazduh i voda. Oni su u antičkoj filozofiji, nauci i medicini predstavljali elemente kosmosa pomoću kojih se ostvaruje pojavna ili suštinska egzistencija svih postojećih stvari i od kojih se te stvari sastoje.  Platon kaže da koncept osnovnih elemenata potiče od presokratskih filozofa koji su pripadali tzv. jonskoj školi. Od tih je filozofa Empedokle bio prvi koji je popisao sva četiri elementa, koje je nazvao "korenima", dok su termin στοιχεῖον uveli tek kasniji mislioci.




Vatra je topla i suva.
Zemlja je hladna i suva.
Vazduh je topao i vlažan.
Voda je hladna i vlažna.

Mit, koju nam je Zlatousti Dion sačuvao od zaborava:
Gospodar sveta (nije precizirano o kome se radi) poseduje jednu izuzetnu kočiju. Tu kočiju vuku 4 konja, ne debela nego čarobna, naravno, svaki od njih je posvećen jednom božanstvu. To su :
–             Zevs, element vatra
–             Hera, element vazduh
–             Posejdon, element voda
–             Hestija, element zemlja

Znači, 4 konja su simboli 4 elementa – vatra, vazduh, voda i zemlja.

Četiri elementa: voda, vazduh, vatra i zemlja, po učenju antičkog mislioca Empedokla, koren su svih stvari. Stvari nastaju spajanjem i mešanjem ovih elemenata pomoću ljubavi (afiniteta). Broj 4 je u različitim tradicijama arhetip kojim se označavaju bitni aspekti pojavnosti sveta. To je simbol materije, simbol racionalnog, pojavljuje se u različitim arhetipskim modelima izražavanja i prikazivanja.  Četri elementa pripadaju koncepciji evolucije, gde ciklus počinje sa prvim elementom (voda) prolazi kroz vazduh i vatru, da bi se završio poslednjim( zemlja). 
Svet koji poznajemo, sastoji se od kombinacije četiri elementa; vatre, vazduha, vode i zemlje. Kada govorimo o elementima, ono što njih karkteriše nisu samo njihove fizičke osobine i agregatno stanje, nego i njihove osobine, način na koji oni utiču na formiranje oblika, delovanje na okolinu i način na koji se ispoljavaju.

I mi se sastojimo od ova četiri elementa, s tim da jedan od elemenata može više preovlađivati nego ostali. Na primer, u psihološkom smislu, energične, dominante osobe obično imaju više vatrenog elementa u sebi, dok one koje imaju više vodenog elementa su osobe kojima emocije prilično utiču na život. Osobe sa puno zemljanog elementa su dobro uzemljene, stabilne, teško promenjljive i praktične. Osobe sa puno vazdušnog elementa su mislioci, filozofi, usmereni su na mentalnu sferu i duhovne procese. Međutim, u svakome od nas postoje i drugi elementi koji mogu doći do izražaja u određenim situacijama, tako da ne bi trebalo da se identifikujemo samo sa jedim elementom.

Kako biste ispitali i osetili ove elemente u sebi, možete ih posmatrati u prirodi. Odvojite vreme da odete u prirodu pored neke vode (reka, izvor, jezero, more). Zapalite vatru, sedite na zemlju. Osetite povetarac, dišite punim plućima.


Sada se pojedinačno fokusirajte na svaki od elemenata. Posmatrajte vatru, osetite njenu snagu, osetite njenu energiju. Na koji način ona deluje dok gori, na koji način je ona konstruktivna, a na koji desktruktivna. Osetite je u sebi. U kojoj meri je imate u sebi? Kada se ona ispoljava? Da li je to ispoljavanje konstruktivno ili destruktivno? Zatim se usmerite na vazduh oko vas, osetite snagu povetarca, na koji način vazduh deluje na vaše telo. Osetite kako vazduh prolazi kroz vaše telo, kroz vaše ćelije. Postanite vetar. Zatim se možete poigrati sa zemljanim elementom. Osetite zemlju na kojoj sedite. Stopite se sa zemljom. Osetite njenu sveukupnost, snagu i oslonac koju ona nosi za sve biljke, životinje i ljude. Zemljani element možete osetiti i u stenama, kamenju ili pesku. Posmatrajte vodu, zaronite ruke u nju, zaronite noge u nju. Ako je moguće, plivajte. Osetite vibraciju vode, njeno kretanje, zamislite da ste voda. Igrajte se.


Ne mora postojati određen redosled na koji element ćete se prvo usmeriti, prosto osetite šta vam najviše odgovara. Između svakog elementa, napravite kratku pauzu u vidu meditacije kako biste ispraznili um od utisaka i analiziranja. Kada završite sa sva četiri elementa, tada možete razmisliti o svemu. Primetite sa kojim elementom ste se najlakše identifikovali. Možda će vam jedan element više prijati od drugih, možda dva, a možda i sva četiri istovremeno. Kada možete sva četiri elementa osetiti podjednako, tada je u vama univerzalni balans.

EKO CENTAR Prilicki kiseljak

Коментари

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

DIVLJA JABUKA