DIVLJA JABUKA

DIVLJA JABUKA

DIVLJA JEBUKA                  

KARAKTERISTIKE
 Jabuka (Malus) je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae kao i ime za njihov plod (naučno ime ploda je pomum). Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500 kultivara domaće jabuke.
Domaća jabuka je listopadno drvo visine do 12 metara, sa gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5 kruničnih i 5 čašičnih listića. Plod sazreva krajem leta i tokom jeseni.
Poreklo jabuke
Domaća jabuka (Malus domestica Borkh.) je verovatno hibridnog porekla, a nastala je u centralnim delovima Azije. Njoj najsrodnija vrsta, Malus sieversii, se još uvek može naći na planinama u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i nekim delovima Kine, na visinama između 1200 i 1800 m iznad nivoa mora. Kako su kroz ovaj predeo prolazili putni pravci koji su povezivali Kinu sa Bliskim istokom i Evropom, verovatno su putnici ti koji su doprineli rasprostiranju jabuke van svoje domovine.
Divlje jabuke se oprašuju insektima i razmnožavaju semenom, te je svako drvo različito od srodnika po veličini, otpornosti na bolesti i insekte, dobu cvetanja i zrenja, ukusu, boji i veličini plodova. Neke su odlične i kad se jedu sveže, neke su bolje pečene, kuvane ili prerađene u pire ili sos, od nekih se dobija sladak sok. Ako su suviše opore mogu se mešati sa slađim voćem koje će im ublažiti ukus.
Naši daleki preci su ih jeli, a zna se i da su ih koristili za pravljenje pića još u neolitu. Sirće dobijeno previranjem njihovog soka u srednjem veku se koristilo kao danas limun.
Lekovitost
Divlje jabuke su pune kalijuma, magnezijuma, gvožđa i beta karotina. Jabučna i tartarična kiselina daju im oporost, neutrališu štetno delovanje nesvarene hrane u crevima, i olakšavaju varenje „teške“ hrane. Pektin čisti telo od teških metala, sprečava crevna oštećenja i „leči“ konstipaciju nastalu zbog ishrane siromašne biljnim vlaknima. Pektin bolje od nekih skupih lekova sprečava usvajanje holesterola i masti u tankom crevu i time snižava njegov sadržaj u krvi, a usporava i usvajanje šećera i ugljenih hidrata u crevima. Utvrđeno je i da samo miris divljih jabučica snižava krvni pritisak kod ljudi pod stresom.


ECO CENTAR

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

4 ELEMENTA