DIVLJA JABUKA
DIVLJA JABUKA
DIVLJA JEBUKA
KARAKTERISTIKE
Jabuka (Malus) je rod
drvenastih biljaka iz familije Rosaceae kao i ime za njihov plod (naučno ime
ploda je pomum). Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500
kultivara domaće jabuke.
Domaća jabuka je listopadno drvo visine do 12 metara, sa
gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i
nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5
kruničnih i 5 čašičnih listića. Plod sazreva krajem leta i tokom jeseni.
Poreklo jabuke
Domaća jabuka (Malus domestica Borkh.) je verovatno
hibridnog porekla, a nastala je u centralnim delovima Azije. Njoj najsrodnija
vrsta, Malus sieversii, se još uvek može naći na planinama u Kazahstanu,
Kirgistanu, Tadžikistanu i nekim delovima Kine, na visinama između 1200 i 1800
m iznad nivoa mora. Kako su kroz ovaj predeo prolazili putni pravci koji su
povezivali Kinu sa Bliskim istokom i Evropom, verovatno su putnici ti koji su
doprineli rasprostiranju jabuke van svoje domovine.
Divlje jabuke se oprašuju insektima i razmnožavaju semenom,
te je svako drvo različito od srodnika po veličini, otpornosti na bolesti i
insekte, dobu cvetanja i zrenja, ukusu, boji i veličini plodova. Neke su
odlične i kad se jedu sveže, neke su bolje pečene, kuvane ili prerađene u pire
ili sos, od nekih se dobija sladak sok. Ako su suviše opore mogu se mešati sa
slađim voćem koje će im ublažiti ukus.
Naši daleki preci su ih jeli, a zna se i da su ih koristili
za pravljenje pića još u neolitu. Sirće dobijeno previranjem njihovog soka u
srednjem veku se koristilo kao danas limun.
Lekovitost
Divlje jabuke su pune kalijuma, magnezijuma,
gvožđa i beta karotina. Jabučna i tartarična kiselina daju im oporost,
neutrališu štetno delovanje nesvarene hrane u crevima, i olakšavaju varenje
„teške“ hrane. Pektin čisti telo od teških metala, sprečava crevna oštećenja i
„leči“ konstipaciju nastalu zbog ishrane siromašne biljnim vlaknima. Pektin
bolje od nekih skupih lekova sprečava usvajanje holesterola i masti u tankom
crevu i time snižava njegov sadržaj u krvi, a usporava i usvajanje šećera i
ugljenih hidrata u crevima. Utvrđeno je i da samo miris divljih jabučica
snižava krvni pritisak kod ljudi pod stresom. ECO CENTAR
gde mogu naci divlju jabuku
ОдговориИзбриши