ISTINE ILI.... O GAVEZU

…ko zna koliko još korisnih biljaka je proglašeno
   za korov i štetočine,..........

Iako postoje stručne knjige koje opisuju korove, korovi u stvari ne postoje. To je ekonomski a ne biološki termin. Moje misljenje je da je i kukuruz korov kao i lubenica ili paradajz ili.....Na parceli na kojoj gajimo neku kulturu svaka druga biljka je neželjena, dakle korov. Ako nam u leji luka nikne stabljika kukuruza, iščupaćemo taj "korov".

Što se tiče nekih nedoumica oko moguće toksičnosti gaveza to ne treba da nas brine jer većina zdravih biljaka postaje toksična ako se preteruje sa količinom. Toksično je i zelje i beli luk i.....
Korišćenja gaveza kao stočne hrane ? On se preporučuje kao jako zdrav dodatak ili deo ishrane zajedno sa štirom,koprivom,vodopijom, maslačkom.......i lobodom koja je posebno interesantna i kažu najzdravija biljka ovih prostora jer je navodno najkopletnija po sastavu.

p.s.
da ne zaboravim ambroziju. sudeći po prilozima sa ovog foruma ova "štetočina" je odlična hrana za ovce i koze.


Problem je što ima malo informacija ili su tesko dostupno o samoj biologiji nekih "korova".
Oni koji su našli svoje mesto u narodnoj medicini su još i dobro opisani i praćeno je njihovo ponašanje, ali većina nije.
Ma kreteni su ga proglasili toksičnim na osnovu samo četri istraživačka rada od kojih je jedan bio kljukanje gavezom do besvesti, pa riknula bi stoka i od kukuruza da joj ne daš ništa drugo.

Evo sad tražim neke podatke za Erigeron canadensis, (kanadska hudoletnica) ali na deset taksonomskih nalazim dva opisa i skoro nijedan o ponašanju.

Izgleda je Vasa Pelagić bio u pravu da su biolozi postali knjigovodje da su im herbarijumi i taksonomske kartice glavni prioritet.


Ambrozija jako liči na Pelin i treba paziti da se ne pomeša ako se već uništava ambrozija.

PROSUDITE SAMI                            ECO CENTAR      ORGANIKA GAVRA

Коментари

  1. How To Make Money From Your Football Betting Tips
    What are the best football tips? งานออนไลน์ — How To Make Money From Your Football Betting Tips. Football tips for the UK. 1.1 Tipster.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

4 ELEMENTA

DIVLJA JABUKA