ŠTA JE OVO ?


12 čudesnih orhidejaCVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

                ČUDO PRIRODE
Lepoti orhideja ništa se ne može zameriti. Međutim, neke od varijanti ove kraljice cveća zaista će vas iznenaditi svojim neobičnim izgledom

01_ljubicasta_patkaLjubičasta leteća patka (Caleana Major)
Caleana major ili Leteća patka je veoma mala orhideja koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Njen neobičan cvet podseća na patku u letu pa je tako i dobila ovaj čudan naziv. Cveta od septembra do januara a zbog toga što je izuzetno mala (oko 50 cm) nije je lako pronaći. Zanimljivo je da je bilo pokušaja da se premesti na neko pitomije mesto nego što je australijska divljina ali je Caleana jednostavno odbila da se primi. Pretpostavlja se da njen koren živi u simbiozi sa jednom gljivicom koja se može naći samo u ovom delu sveta. Zaljubljenici u neobične biljke imaju problem da je uoče ne samo zato što je sitna, već se zbog svoje ljubičaste boje stapa sa okolinom. Svoje zasluženo mesto dobila je i na australijskoj poštanskoj markici.


Papagaj (Impatiens Psittacina)

05_papagajImpatiens Psittacina je poznata i kao Papagaj jer njen cvet liči na kakadu papagaja koji leti. Ova biljka, čije je prirodno stanište na Tajlandu, grana se u puno stabljika i dostiže ukupnu visinu od oko 1,5 metra, a počinje da cveta u oktobru i novembru. Cvetovi su svetlo ljubičasti i karmin crveni. Ne može se videti tako često jer zahteva visoku pH zemljišta i ekstremno visoke vlažnosti kako bi rasla. Zaštićena je vrsta i nije dozvoljeno da se izveze ni seme ni biljka.


Orhideja Bela čaplja (Habenaria Radiata)                                                                                                                                                                                                                          
                                                                
04_bela_chaplja  




Jedna od najpoznatijih japanskih orhideja je Habenaria Radiata, poznata kao Bela čaplja jer njen oblik podseća na ovu pticu. Međutim, iako je poznata širom sveta, ova vrsta je ugrožena u divljini a postoji veliki problem da se održi duže od jedne sezone u kultivisanim uslovima. Ovaj božanstveni cvet raste u močvarama i padinama širom Japana, ali i Korejskog poluostrva i nekim delovima istočne Kine.

Коментари

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

4 ELEMENTA

DIVLJA JABUKA