ZAMENA ZA ŠEĆER
STEVIA
STEVIJA JE ZAPRAVO BILJKA
Stevija se dobija iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana i koja se uzgaja prirodnim putem u Brazilu i Paragvaju, gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, lečenje opekotina i probleme sa stomakom. Sladak ukus ovog proizvoda potiče od glikozida, koji se dobijaju iz listova ove biljke.
STEVIJA NIJE UVEK „POTPUNO PRIRODNA“
Da, stevija se proizvodi od biljke, ali kako bi mogla da traje dugo na policama u marketima, mnoge kompanije joj dodaju određene sastojke. Neka pakovanja sadrže šećerni alkohol i „prirodne ukuse“, kao i ekstrakt ove biljke.
STEVIJA JE MNOGO SLAĐA OD ŠEĆERA
Bez obzira na to što ne sadrži kalorije, određena količina ekstrakta ove biljke je 200 puta slađa od iste količine šećera.
STEVIJA MOŽE DA ZAMENI ŠEĆER I U KUVANJU
Svoje torte, kolače i koktele možete da zasladite i stevijom. Ali pošto je mnogo slađa od šećera, treba da stavljate dosta manje stevije nego šećera. Koliko ćete stevije stavljati u svoju hranu zavisi od proizvođača.
NEMA KALORIJA, ALI NE ZNAČI DA ĆETE SMRŠATI AKO JE KORISTITE UMESTO ŠEĆERA
Možda vam stevija zvuči kao čudotvorni rastvor koji pomaže u mršavljenju, ali još ne postoje dokazi da je ona nekome pomogla da smrša. Čak su oni koji piju dijetalna gazirana pića gojazniji. Mnoge studije su pokazale da veštački zaslađivači povećavaju šansu za gojaznost i dijabetes. Ali što se tiče stevije, još uvek nisu utvrđena njena negativna i pozitivna dejstva na zdravlje.
ECO GAVRA Izvor ŽENA
Коментари
Постави коментар