EC Prilički kiseljak ORGANSKO DJUBRIVO

ORGANSKO DJUBRIVO

TU OKO NAS




Svuda oko nas nalayi se otpad koji  sa kojim neynamo šta činiti a ono je veoma korisno za pravljenje organskog djubriva. o tome smo pisali i moyete pogledati na:
 http://zelenosrce58.blogspot.rs/2015/11/komprostiranje-otpadnog-lisca-i-kucnog.html
 http://zelenosrce58.blogspot.rs/2015/11/napravite-sani-svoj-kompost-lepo-i.html

Kopriva je lekovita i jestiva biljka, bogata mineralima, najviše gvožđem, a takođe i azotom koji je potreban biljkama koje razvijaju veliku lisnu masu. Spravljanje ovakvog đubriva je jednostavno, a koprivu možemo besplatno naći na dobroj, humusnoj i rastresitoj zemlji.
Za pravljenje tečnog dubriva najpre treba pripremiti staro drveno ili plastično bure. Odabrati mesto za stavljanje posude za pravljenje đubriva vodeći računa da se tokom fermentacije razvija neprijatan miris.
Tečno đubrivo od koprive koristiti za prihranu lisnatog povrća jedanput nedeljno, ali i svog drugog bilja koje razvija veliku lisnu masu.  Ne koristiti nerazređeno đubrivo već se pridržati uputstva za pripremu.
Recept: Jedan kilogram koprive treba pokositi u fazi cvetanja i staviti u bure i zatim naliti 10 l kišnice i dobro pritisnuti biljke tako da cela masa bude prekrivena vodom. Bure držati na suncu i prekriti gazom ili sitnom mrežom kako životinje ne bi upadale unutra. Na površini će se vremenom pojaviti pena, a po prestanku vrenja osetiće se prodoran miris. Njegov intenzitet se može ublažiti dodavanjem manje količine kamenog brašna. Ovaj postupak traje 2-3 nedelje. Prvih nedelju dana ne treba ništa raditi, a potom svakodnevno drvenim štapom promešati tečnost. Kada tečnost prestane da peni, đubrivo procediti.
Tečnost je tamne boje i neprijatnog mirisa. Ostatke koprive treba staviti po lejama ili u kompost. Proceđenu tečnost prekriti i držati na hladnom i mračnom mestu.
Tečno đubrivo se razređuje, a za zalivanje se koriste manja razređenja, 1l tečnosti dodaje se u 5-20 l kišnice. Za prihranjivanje preko listova koriste se veća razređenja, 1l tečnosti u 50 l kišnice. Priprema đubriva traje od 3 dana pa do tri nedelje.

A ovo organsko djubrivo bacate u smeće

Pepeo 

Pepeo je tradicionalno korišten u uzgoju mekog voća i lisnatog povrća. Danas znamo da najviše koristi od upotrebe pepela imaju neke biljke iz porodice trava;

Pepeo je izvrsno organsko gnojivo
Prema radu Vancea (1996.) većina biljaka iz porodice trava kao što su i naše najvažnije žitarice (pšenica, kukuruz i alfaalfa) daju bolje prinose uz primjenu malih količina pepela od drveta. No, kod primjene prevelikih količina pepela, prinosi se smanjuju zbog smanjene dostupnosti fosfora zbog lužnatosti sredine.
Korisno je upotrijebiti pepeo na tratini, cvijetnjacima i uz grmlje. Preporučljivo je dodavati 230 do 450 g pepela godišnje na svaki grm.
Pepeo je najkorisnije dodavati u uzgoju rajčica i drugih biljaka iz porodice pomoćnica. No, u uzgoju krumpira, povećana lužnatost može uzrokovati pojavu bolesti.
Uzgoj povrća kojemu je potreban kalij, primjerice pastrnaka, mrkve i celera, može se pospješiti primjenom drvenog pepela. Voli ga i cikla te tikvice. Mahune graha i graška će biti punije uz upotrebu pepela.
Kada je pepeo pomiješan s kompostom, može se upotrebljavati kao malč oko većine ukrasnih biljaka i povrća, osim uz maline, borovnice, azaleje, rododedrone, koji vole kisela tla. Voćke također uspijevaju bolje u lagano kiselim tlima pa im ne bi trebalo dodavati pepeo.
U literaturi se spominje da od upotrebe pepela koristi imaju i biljke duhana i vinove loze.
Pepeo može biti koristan u povrtnjacima gdje je učestala pojava kupusne kile kod kupusnjača (uzročnik je pseudogljiva Plasmodiophora brassicae Wor.) Karakteristični simptomi bolesti su hipertrofije ili zadebljanja korijena u vidu vretenastih izraslina ili kila.
Ovo gnojivo je dobro i za uzgoj ribizla.
Za upotrebu uz ruže postoje različita iskustva pa ga treba koristiti s dozom opreza.

Na koji način koristiti pepeo?

Pepeo se može dodavati u povrtnjak direktno na tlo u količini od 50-150g/m2. Nakon posipavanja, pograbljajte ga u zemlju ne oštećujući korijenje, ili ga nakon rasprostiranja na površini tla u sloju od 3-5cm, motokultivatorom zamiješajte dublje u tlo. Treba paziti da se sjeme ne stavlja direktno na pepeo,
Ponekad je poželjno prosijati pepeo da se uklone velike nečistoće,
Tamo gdje koristite kontinuirano pepeo, testirajte promjene u pH tla tako da se nivo ne digne iznad pH 7.5
Nikad ne ostavljajte pepeo u nakupinama ili grudicama.
Pepeo možete navlažiti prije upotrebe, ali ako pretjerate, pepeo će se skrutnuti s vodom.
Važno je što ravnomjernije posuti pepeo po tlu, što je teško dostižno zbog njegovih fizikalnih svojstava. Pepeo se može dodavati klasičnom mehanizacijom za rasipanje stajskog gnojiva ili onom za rasipanje vapna.
Da biste postigli najbolje rezultate, pepeo ukopajte jer kemijski djeluje tek kada je u kontaktu sa zemljom.
Pepeo nipošto neće biti dovoljan, već je u gnojidbi treba koristiti i odgovarajuće količine mineralnih gnojiva s povećanim sadržajem dušika i fosfora.

Količina pepela kojom se tretira mora biti kontrolirana

Upotreba pepela u poboljšavanju tla mora biti s namjerom da se postigne/održi optimalna kiselost tla. Lužnati efekt pepela se također razlikuje od jedne do druge vrste pepela i bilo bi ga dobro odrediti u laboratoriju. Dodatno, ako se uz pepeo koriste i druga gnojiva, onda njihovu količinu treba rekalkulirati jer su pepelom u tlo već uneseni i drugi elementi. To se pogotovo odnosi na usjeve koji su osjetljivi na višak fosfora i kalija. Neki radovi izvještavaju o štetnim posljedicama prevelike upotrebe pepela. No, štete po usjeve nastaju upravo zbog previsokog pH koji nije optimalan za usjeve na kojima se aplicira pepeo. Najsigurnije je da se držite preporuke da na površini od 100m² možete koristiti ne više od 10kg pepela godišnje.

Jesen je pravo vrijeme za gnojidbu

Jesen je najbolje vrijeme za gnojenje pepelom. Tijekom jesenske gnojidbe, pH tla je općenito niži i ako tada koristimo pepeo, on će imati više vremena za biokemijske reakcije dok se vegetacija ne počne buditi.

 Organsko đubrivo za biljke:
 Recept od kore banane
Omiljene banane nisu samo zdravo voće za nas, već i izvor hranljivih materija za naše biljke - pogledajte kako da napravite prirodno đubrivo za zelene kućne ljubimce i baštenske leje!

Verovali ili ne, od većine banana koje ljudi pojedu, kora završi u kanti za đubre! Potpuno neopravdano!
Ukoliko imate prelepu baštu i biljke kojima je potrebna dodatna nega, predlažemo da koru tropskog voća sledeći put sačuvate i počastite svoj vrt.
Poznato je da je banana izvor kalcijuma, fosfora, kalijuma i magnezijuma i da višestruko deluje na naš organizam, ali evo kako ti minerali deluju na zemljište i biljke.
Kalijum: pomaže da biljka bude jaka i da stvori otpornost na štetočine, a posebno je važna za rast paprati.
Kalijum: pomaže da biljka bude jaka i da stvori otpornost na štetočine, a posebno je važna za rast paprati.
Fosfor: snažno utiče na rast voća ili cveća.
Kalcijum: najvažniji mineral u zemlji jer omogućava da zemlja dobije kiseonik.
Kako bi vaše biljke i bašta dobili ove neophodne minerale, predlažemo da napravite đubrivo od kore banane.
Oljuštenu koru ostavite da se osuši (ne brinite što će pocrneti), pa sameljite u blenderu i rastvorite u vodi. Dobićete smesu koja podseća na šejk, a koje će vaše biljke obožavati.

Jednostavniji način pravljenja đubriva od kore banana je da iseckate koru i zakopate je u zemlju oko biljaka ili pospete po površini gde želite da zasadite u budućnosti. Možete je i osušiti i sakupiti veće količine pa ih pomešati s malčem i iskoristiti u "lazanja" baštovanstvu.

ZA VAS ISTRAŽUJEMO PITAJTE NAĆIĆEMO REŠENJE
Eko centar Prilički kiseljak
https://www.facebook.com/ekosrce/

Коментари

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

4 ELEMENTA

DIVLJA JABUKA