PRIRODNI INHALATOR
Kleka - prirodni inhalator bogat vitaminom
C
Etarsko ulje kleke olakšava iskašljavanje,
koristi se i za inhalaciju disajnih organa
Zahvaljujući izuzetnim lekovitim svojstvima, kleka
(juniperus communis) zauzima posebno mesto u narodnoj medicini. Poznata je i po
tome što se dodajte u rakiju klekovaču. U zavisnosti od staništa može da bude
patuljastog rasta ili visoka nekoliko metara. Raste na kamenitim i kraškim
terenima, rasprostranjena je od Arktika pa do tropske Afrike.
Svi delovi ove biljke su lekoviti, a posebno aromatični
plodovi gorko-sladunjavog ukusa koji se sakupljaju od jeseni do zime, a suše se
na vetrovitom mestu u tankom sloju, uz često prevrtanje lopaticom. Na isti
način suše se iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno iseckaju.
Kleka je izvrstan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja,
astme, stomačnih bolesti, znojenja, čak i gonoreje. S obzirom na to da poseduje
antibakterijska svojstva, koristi se za lečenje infektivnih bolesti pluća. Kao
diuretik reguliše rad bubrega i pospešuje izbacivanje urina, pomaže organima za
varenje, a koristi se i za lečenje upalnih procesa želuca i creva. Za
glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previju na
čelo.
Od klekovače se prave obloge kod prehlade i reumatizma. Etarsko
ulje kleke posebno je cenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje.
Koristi se i za inhalaciju disajnih organa. Duboko prodire u kožu, a pomaže
reumatičnim zglobovima. Najveće količine etarskog ulja na našim prostorima
sadrži kleka iz Deliblatske peščare.
Plod sadrži smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove
soli, kao i brojne minerale, posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U 100
grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.
Ipak, kleku bi trebalo koristiti obazrivo, jer preterana
upotreba može da dovede do oštećenja bubrega. Inače, osobama sa osetljivim
bubrezima ne preporučuje se čaj i preparati od ove biljke zbog terpentina, koji
može da izazove nadražaj i upalu ovog organa. Ne preporučuje se ni trudnicama
jer može da dovede do kontrakcija materice.
ČAJ I SIRUP
Čaj se priprema tako što se kašičica dobro zgnječenih
plodova prelije sa 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta.
Zatim se procedi i piju se najviše dve šolje dnevno. Čaj se po želji zaslađuje
medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i creva,
ne treba ga zaslađivati.
Sirup za poboljšanje apetita pravi se tako što se 500 g
klekinja kratko prokuva u tri litre vode. Zatim se zgnječe i ponovo prokuvaju
uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smesa se procedi kroz sito i ostavi da
se ohladi. Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se
sipa u tegle i dobro zatvori. Za poboljšanje apetita, deci se daje kašičica
sirupa tri puta dnevno, a odraslima dve.
Коментари
Постави коментар