PARADAJZ
PARADAJZ
ZAHVALJUJUĆI obilju likopena i vitamina C, paradajz (Solanum
lycopersicum) po mišljenju stručnjaka predstavlja hranu protiv starenja.Ova dva
sastojka potvrđeni su saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, pri čemu
likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C kao antioksidans jača
imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade.Udruženi predstavljaju
saveznike lepote i mladosti.
Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je
kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U Evropu je prvi put donet na
područje Španije i Portugalije krajem petnaestog veka. Zbog svoje energetske,
hranljive i lekovite vrednosti postao je omiljena salata, hrana i preliv. Danas
čini osnovu mediteranske kuhinje, jer se odlično slaže sa brojnim jelima sa
testeninom, pirinčem, sirevima, jajima, mesom i ribom. U ponudi su brojne
vrste, poznate kao goveđe srce, kruškasti paradajz, paradajz bez semenki, sitan
paradajz u grozdu, žuti i zeleni paradajz, jabučar... Paradajz je sezonsko
povrće od maja do oktobra, ali zahvaljujući plastenicima i staklenicima može da
se nađe tokom cele godine.
Njegova crvena boja potiče od likopena koji je karotenoid sa
posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći
kožu, zbog čega je za vreme sunčanja poželjno jesti što više ovog povrća.
Ustanovljeno je i da je delotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega
muškarci naročito treba da ga jedu. Paradajz je bogat i belančevinama, beta-
karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem,
kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim
količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku
kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama
sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.
Kao niskokalorijska namirnica odlično se uklapa u dijetalni
jelovnik za one koji žele da smršaju, a preporučuje se i za jačanje odbrambenog
sistema organizma. Zapravo, paradajz sadrži dosta lekovitih materija
zahvaljujući kojima i ima antioksidansno i antiseptično dejstvo, dobar je
čistač organizma i diuretik. Pokazao je delotvornost i u lečenju čireva,
bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.
LIKOPEN I ASTMATIČARI
Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme,
pokazala su istraživanja australijskih naučnika iz Sidneja. Istraživači su se
posebno osvrnuli na paradajz i njegov moćan antioksidans likopen. Praktičnu
potvrdu dobili su nakon sedmodnevnog eksperimenta sa trideset pacijenata
obolelih od astme. Pacijenti su prvo dobijali hranu siromašnu sa
antioksidansima, a zatim su konzumirali ekstrakt i druge proizvode od paradajza
bogate likopenom. Dobijeni rezultati su pokazali da suplementi sa likopenom
imaju izuzetna svojstva i da ih treba uključiti u terapiju astme.
Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, anemija,
artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova.
Pokazalo se da deluje i protiv bolesti usta, zuba i ždrela,
bronhitisa, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata. Na spisku bolesti su i
katarakta, migrena, osteoporoza, povišeni holesterol, poremećeni krvni
pritisak, neplodnost, ali i sinuzitis, uganuća, hipertireoza...
Pomešan sa hladno ceđenim maslinovim uljem, začinjen
origanom ili nekom drugom aromatičnom biljkom, predstavlja lak preliv, koji
jelima sa roštilja ili kuvanim na pari daje poseban ukus.
Ako je paradajz suviše kiseo, treba dodati malo šećera u
sosove i sok, jer kod nekih osoba izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline i
nadimanje. Glavni krivac za to je ljuska koju treba ukloniti, kao i seme.
Zapravo, paradajz predstavlja jednu od najzdravijih namirnica, koja može da
zaštiti od mnogih bolesti.
Paradajz je najdelotvorniji kao sok, pokazala su
istraživanja. Kao napitak reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje
suvišnu tečnost iz organizma. Ukoliko nije slan snižava krvni pritisak,
popravlja krvnu sliku delujući protiv malokrvnosti, reguliše varenje, efikasan
je i protiv bolesti jetre, pankreasa i reume. Sok od paradajza preporučuje se i
kod premora, jer krepi i čisti organizam, a telo oslobađa od neprijatnih
mirisa. Dobar je i prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih
bolesti i bolesti mokraćnih organa.
Naučna istraživanja pokazuju i da sok smanjuje slepljivanje
trombocita, te na taj način sprečava trombozu, naročito kod osoba sa
dijabetesom tip 2. Inače je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od
nastanka tromba, koji je u daljem toku bolesti najčešći uzročnik infarkta srca
i mozga. Zato se i preporučuje konzumiranje soka od paradajza, pri čemu treba
umanjiti unos natrijuma. Srčani bolesnici bi iz istog razloga trebalo da
koriste sok od paradajza koji u sebi ima i zavidne količine kalijuma. Osim toga,
ovaj napitak smanjuje nivo lošeg holesterola, a samim tim smanjuje i opasnost
od njegovog taloženja na krvnim sudovima. Podstiče i stvaranje crvenih krvnih
zrnaca i pravilan rad pankreasa, zbog čega je koristan anemičnim osobama i
dijabetičarima. Kada se sok od paradajza koristi kao lek potrebno je dnevno
popiti najmanje dva decilitra sveže pripremljenog napitka. Ako se radi o
anemiji ili naglom gubitku krvi, neophodno je povećati dnevnu dozu.
Čuvar zdravlja i mladosti
Deluje protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti
srca i krvnih sudova, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, jača imunitet i
organizam štiti od infekcija i prehlade
SOK OD PARADAJZA
Paradajz najčešće koristimo za salate ili sokove. Ipak, ređe
ga pijemo kao sok. To je velika greška. Ovaj sok je ima jako blagotvorno
dejstvo na ceo organizam i prava je riznica zdravlja.
1) SADRŽI OBILJE VITAMINA
Sveži sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C.
Redovnim ispijanjem ovog soka sprećićete eventualne probelme sa vidom,
poboljšaćete imunitet, a pomoćiće i zdravlju zuba i kostiju.
2) SPREČAVA RAK
Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu
nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i
pankreasa.
3) ŠTITI OD SRČANIH
BOLESTI
Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija
homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti
srca.
4) SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA
zahvaljujući niacinu, sok od šparadajza smanjuje nivo lošeg
holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.
5) POMAŽE U MRŠAVLJENJU
Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od
velike pomoći ako ste na dijeti.
6) ČISTI TELO OD
TOKSINA
U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje
unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje
organizma.
7) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE
Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno sprečiće nastanak
slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa
čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata koji mogu da spreče
delovanje i nastanak slobodnih radikala.
8) POBOLJŠAVA TEN
Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoćiće
vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.
9) STIMULIŠE PROBAVU
Ako imate problem sa varenjem, ovaj sok će vam sigurno
pomoći. Ovaj sok će vam olakšati varenje i više nećete patiti od zatvora.
Eko centar Prilički kiseljak
Eko centar Prilički kiseljak
Коментари
Постави коментар