ORGANSKA PROIZVODNJA EC Prilicki kiseljak

Organska poljoprivreda
Charles Darwin je još 1859. godine u svojoj knjizi “Postanak vrsta” prvi ukazao na čvrstu povezanost između životinja i njihovog prirodnog staništa. Nažalost, danas čovjek svojim djelovanjem upravo tu ravnotežu često narušava.

Za ekološki pristup poljoprivredi neophodna su osnovna znanja iz ekologije, odnosno agroekologije, poljoprivrede i hortikulture. Skup ovih znanja pretočen u biotehničke mere stvara prirodniji poljoprivredni sistem koji omogućuje proizvodnju kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane, doprinosi očuvanju biodiverziteta (pojam objedinjuje diverzitet gena, vrsta i ekosistema) i životne sredine. Ovo izražavaju i osnovni principi IFOAM (medjunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede) dati kao četiri principa:


Princip zdravlja, koji obuhvata održavanje i unapređenje zdravlja zemljišta „živo“ zemljište, zdravlje biljaka, životinja i ljudi i planete Zemlje kao jedne nedeljive celine. To znači da se zdravlje pojedinaca i zajednica ne može odvojiti od zdravlja ekosistema – zdravo zemljište proizvodi zdrav usev koji obezbeđuje zdravlje životinjama i ljudima.
Princip ekologije. Organska poljoprivreda se zasniva na dinamičnim ekološkim sistemima i ciklusima sa međuzavisnim odnosima i tako primenjenim merama doprinosi zaštiti biodiverziteta koji je sa svojom raznovrsnošću od neprocenjivog značaja za čoveka i uslov je opstanka i evolucije.
Princip pravednosti. Organska poljoprivreda se razvija na odnosima koji osiguravaju pravednost u međuljudskim odnosima i u odnosu na životnu sredinu. Pravednost se karakteriše ravnopravnom raspodelom, poštovanjem, pravdom, kako među ljudima tako i u njihovim odnosima prema drugim živim bićima.
Princip brige i odgovornosti. Organsku poljoprivredu treba razvijati postepeno, pažljivo, i na odgovoran način, da bi zaštitili zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija i njihove okoline. Kao dinamičan sistem ona reaguje na unutrašnje i spoljne zahteve i uslove i zato je moguće stalno poboljšanje efikasnosti i rentabilnosti kao i kvaliteta proizvoda bez narušavanja proizvodnih površina i prirode.
Put ka organskoj proizvodnji
Organska poljoprivreda i prerada ostvaruje se postepeno, korak po korak, prolazeći kroz period konverzije (prelazni period) kada se uči i uvode metode organske proizvodnje, pretvarajući svet konvencionalne poljoprivrede u novi ekološki odnosno agroekološki svet koji poštuje prirodne sisteme, raznolikost i uzajamnost živog poljoprivrednog sveta, a uključuje principe predostrožnosti i preventive i posebno bioetiku proizvođača. Sastavni deo organske poljoprivrede je ekološko i agronomsko a za bio bašte i domaćinstva i hotrtikulturno uređenje polja i cele farme koje pretvara organska polja u specifične ekološke oaze koje olakšavaju primenu principa i biogarotehničkih mera i povećavaju produktivnost organske poljoprivrede.

Pun ekološki i ekonomski efekat organska poljoprivreda ima samo u sistemu farme sa uravnoteženom biljnom i stočarskom proizvodnjom (1 goveče= 1 ha a maksimalno 2 govečeta=1ha kada se osigurava oko 170 kg azota po hektaru što je po Nitratnoj direktivi maksimalno dozvoljena količina datog azota). Takva proizvodnja smanjuje inpute posebno u stočnoj hrani odnosno organskom stajnjaku i uvodi u proizvodnju krmne kulture i na agronomskim principima proširuje, inače u organskoj proizvodnji obavezni, plodored. Organska poljoprivreda je Zakonom regulisana što uključuje sisteme kontrole (sertifikacione kuće i Ministarstvo poljoprivrede Srbije) kao i dužinu prelaznog perioda (najčešće 2 odnosno tri godine zavisno od agroekološkog stanja proizvodnih polja i vrste proizvodnje) odnosno uslove za dobijanje sertifikata i državnog loga-proizvod iz organske poljoprivrede.

https://www.facebook.com/ekosrce/ 
Eko centar Prilicki kiseljak

Коментари

Популарни постови са овог блога

MANASTIRSKI MELEM

4 ELEMENTA

DIVLJA JABUKA