ORGANSKA PROIZVODNJA EC Prilicki kiseljak
Organska poljoprivreda
Charles
Darwin je još 1859. godine u svojoj knjizi “Postanak vrsta” prvi ukazao na
čvrstu povezanost između životinja i njihovog prirodnog staništa. Nažalost,
danas čovjek svojim djelovanjem upravo tu ravnotežu često narušava.
Za ekološki pristup poljoprivredi neophodna su osnovna
znanja iz ekologije, odnosno agroekologije, poljoprivrede i hortikulture. Skup
ovih znanja pretočen u biotehničke mere stvara prirodniji poljoprivredni sistem
koji omogućuje proizvodnju kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane, doprinosi
očuvanju biodiverziteta (pojam objedinjuje diverzitet gena, vrsta i ekosistema)
i životne sredine. Ovo izražavaju i osnovni principi IFOAM (medjunarodna
federacija pokreta organske poljoprivrede) dati kao četiri principa:
Princip zdravlja, koji
obuhvata održavanje i unapređenje zdravlja zemljišta „živo“ zemljište, zdravlje
biljaka, životinja i ljudi i planete Zemlje kao jedne nedeljive celine. To
znači da se zdravlje pojedinaca i zajednica ne može odvojiti od zdravlja
ekosistema – zdravo zemljište proizvodi zdrav usev koji obezbeđuje zdravlje
životinjama i ljudima.
Princip ekologije.
Organska poljoprivreda se zasniva na dinamičnim ekološkim sistemima i ciklusima
sa međuzavisnim odnosima i tako primenjenim merama doprinosi zaštiti
biodiverziteta koji je sa svojom raznovrsnošću od neprocenjivog značaja za
čoveka i uslov je opstanka i evolucije.
Princip pravednosti.
Organska poljoprivreda se razvija na odnosima koji osiguravaju pravednost u
međuljudskim odnosima i u odnosu na životnu sredinu. Pravednost se karakteriše
ravnopravnom raspodelom, poštovanjem, pravdom, kako među ljudima tako i u
njihovim odnosima prema drugim živim bićima.
Princip brige i odgovornosti.
Organsku poljoprivredu treba razvijati postepeno, pažljivo, i na odgovoran
način, da bi zaštitili zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija i
njihove okoline. Kao dinamičan sistem ona reaguje na unutrašnje i spoljne
zahteve i uslove i zato je moguće stalno poboljšanje efikasnosti i
rentabilnosti kao i kvaliteta proizvoda bez narušavanja proizvodnih površina i
prirode.
Put ka organskoj proizvodnji
Organska poljoprivreda i prerada ostvaruje se postepeno,
korak po korak, prolazeći kroz period konverzije (prelazni period) kada se uči
i uvode metode organske proizvodnje, pretvarajući svet konvencionalne
poljoprivrede u novi ekološki odnosno agroekološki svet koji poštuje prirodne
sisteme, raznolikost i uzajamnost živog poljoprivrednog sveta, a uključuje
principe predostrožnosti i preventive i posebno bioetiku proizvođača. Sastavni
deo organske poljoprivrede je ekološko i agronomsko a za bio bašte i
domaćinstva i hotrtikulturno uređenje polja i cele farme koje pretvara organska
polja u specifične ekološke oaze koje olakšavaju primenu principa i
biogarotehničkih mera i povećavaju produktivnost organske poljoprivrede.
Pun ekološki i ekonomski efekat organska poljoprivreda ima
samo u sistemu farme sa uravnoteženom biljnom i stočarskom proizvodnjom (1
goveče= 1 ha a maksimalno 2 govečeta=1ha kada se osigurava oko 170 kg azota po
hektaru što je po Nitratnoj direktivi maksimalno dozvoljena količina datog
azota). Takva proizvodnja smanjuje inpute posebno u stočnoj hrani odnosno
organskom stajnjaku i uvodi u proizvodnju krmne kulture i na agronomskim
principima proširuje, inače u organskoj proizvodnji obavezni, plodored.
Organska poljoprivreda je Zakonom regulisana što uključuje sisteme kontrole
(sertifikacione kuće i Ministarstvo poljoprivrede Srbije) kao i dužinu
prelaznog perioda (najčešće 2 odnosno tri godine zavisno od agroekološkog
stanja proizvodnih polja i vrste proizvodnje) odnosno uslove za dobijanje
sertifikata i državnog loga-proizvod iz organske poljoprivrede.
https://www.facebook.com/ekosrce/
Eko centar Prilicki kiseljak
Коментари
Постави коментар